Android Task Killer,perlu ke?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Blog kembali hidup selepas HostMalaya melakukan sedikit update..yang menyebabkan perubahan IP dan membuatkan blog tak dapat diakses kerana cloudflare!haha..
Back to topic..
Task killer untuk android,perlu ke?
Pengguna baru android pasti merasa kekok pada awal2 menggunakan android..
kerana kebanyakkan aplikasi tidak disertai dengan butang ‘close’..
berbeza dengan henpon biasa ,hanya perlu menekan butang ‘back’,semuanya ditutup..mudah kn?

jadi untuk menjawab soalan ini,korang kena baca link yang diletakkan dan lihat video di bawah ni:

http://geekfor.me/faq/you-shouldnt-be-using-a-task-killer-with-android/
http://androidspin.com/2010/05/25/why-you-dont-need-a-task-killer-app-with-android/

kalau rajin lagi..tambah pembacaan melalui google..
terlalu kerap mematikan ‘task’ juga salah satu punca bateri cepat habis,kerana ‘task’2 yang diperlukan oleh sistem terpaksa dihidupkan semula..

Penggunaan task killer tak salah..cuma anda kena betul-betul tahu apa yang anda lakukan :)

jadi,apa kata korang?

Share on Facebook1Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
  • http://kawangeek.com/ EddyGeek

    task killer berguna untuk android 2.1 kebawah, tapi xberapa efektif untuk 2.2. ke atas, xsalah nak guna task killer, tapi jangan set autokill, buat penat je, sebab task dalam android akan dilancarkan semula bila sesetengah event berlaku seperti pasang usb, msg/mms sampai dan mcm2 lagi event yang ditetapkan. so kalau rasa slow tu kill lah, walau task tu xdapat di “kill” tapi ia mengurangkan penggunaan memori task-task tersebut. hehe. secara teori ramai kata xperlu guna task killer, tapi secara praktikalnya memang ramai perlu guna, panjang betul komen aku. haha

    • amirfazwan

      tapi..kena smart kalau nk guna..hoho

  • http://dylandy.net/ FD

    kerana ‘cloudflare’
    sorang lagi yang dah kena dengan cloudflare.. pakai premium je lah sonang~

    • amirfazwan

      blog ni side project je..hoho

  • http://www.cybernetic88.com/ acapz

    aku guna task killer dari go launcher je. haha

  • fahmi

    sya pkai adroid 2.1.. n sya pkai task killer,, so xpyh bt autokiller la ea?

  • http://fauzinor.com Fauzi Nor

    masa mula2 guna andriod dulu aku guna task killer… tapi skrg x gunadah pun.